Tällä hetkellä olen siis töissä Kainuun Prikaatissa Kajaanissa ja toimin siellä kenttäsairaanhoitajan virassa. Mitä se kenttäsairaanhoitaja tekee? No ihan ensiksi, kenttäsairaanhoitaja on saanut sairaanhoitajan pätevyyden. Hän on mielellään armeijan käynyt (ei pakollista, koska en itsekään ole käynyt) Hänen täytyy olla avoin ja sopeutumiskykyinen, sillä telttamajoitus keskellä ei mitään  muutama sata mahdollista potilasta seurana voi olla hermoja raastava kokemus. Varsinkin kun edellisestä suihkussa käynnistä voi olla yli viikko.. Tällä hetkellä pisin leirini teltassa on ollut vain 16 päivää. Eli 16 x 24 tuntia töitä. Toki välillä saa nukkua jos ei ole potilaita, mutta siis käytännössä ollaan käytettävissä koko leirin ajan. Mutta leiriltä toiselle siirtymisessä tein keväällä ennätyksen... Melkein viisi viikkoa.

 

 

 mie-normal.jpg

 

 

Mutta siis tehtävänkuvaa noin lyhyesti..

Kenttäsairaanhoitaja mm. kouluttaa henkilökunnalle, varusmiehille ja reserviläisille kenttälääkintää, -hygieniaa ja ensiapua. Eli siis sodan ajan tehtäviä. Sen lisäksi johdamme lääkintähuoltoa sotilaallisissa harjoituksissa eli pidämme vastaanottoa ja omalta osaltamme huolehdimme leirin turvallisuudesta. Varuskuntasairaalassa huolehdimme mm. kotiutus- ja tulotarkastuksista. Ja tietysti koulutamme lääkintämiehiä ja sairaalavahtimestareita. Ja vielä on tietysti erilaiset tapahtumat joissa olemme läsnä lääkintämiesten ja "ambulanssin" kanssa siltä varalta että jotain sattuisi. Työnkuva voi vaihdella hieman riippuen missä prikaatissa on töissä.

 

Toinen ääripää työtä on toimia leirisairaalassa, eli ihan rakennuksessa jossa on muutaman potilaan vuodeosasto. Ja toinen ääripää on pitää sairaalaa teltassa jossa vuodeosasto löytyy toisesta teltasta. Teltoissa on luonnollisesti kamiinalämmitys. Ja näissä telttaolosuhteissa on sitten hoidettu ihan oikeita potilaita. On annettu lääkettä tulehduksiin ja ommeltu haavoja. (No tämän homman olen jättänyt ihan lääkäreille, joita mm. kertausharjoituksissa voi olla mukana)

 

 

 

 

 

Jos puolustusvoimat kiinnostaa, mm. kahdesti vuodessa järjestetään ns. loppusota eli yhtymä-harjoitus josta löytyy yleensä tietoa netistä.

 

www.mil.fi